Reteta de prune magiun este o reteta traditionala din bucataria romaneasca, foarte populara si foarte des preparata. Dacă nu ați încercat încă rețeta, vă oferim în detaliu mai jos.
Magiun este cunoscut pentru gustul intens de prune și consistența densă, fără adaos de zahăr sau conservanți. Este un produs 100% natural care păstrează aroma și bogăția prunelor coapte la soare.
De-a lungul timpului, magiunul de prune a devenit un simbol al gastronomiei românești, fiind recunoscut și protejat la nivel european. Rețeta are rădăcini adânci în cultura rurală românească, fiind pregătită în mod tradițional toamna, după culesul prunelor.
Originea rețetei este legată de necesitatea de a păstra fructele pentru iarnă, într-o perioadă în care zahărul era scump și greu de găsit. În loc să adauge zahăr, gospodinele fierbeau prunele până s-au transformat într-o piure groasă, dulce-acrișoară.
Cea mai cunoscută regiune pentru producția de magiun este zona Topoloveni, din județul Argeș. Acolo, tradiția de a face magiun de prune s-a păstrat de sute de ani.
În continuare, vă oferim lista de ingrediente și pașii necesari pregătirii tradiționalului magiun.
Magia prunelor – Ingrediente
- 5 kg de prune bine coapte și sănătoase.
Reteta de dulceata de prune – Mod de preparare
Pasul principal în pregătirea rețetei este sortarea și pregătirea prunelor. Alege cele mai coapte si aromate prune daca vrei sa obtii un magiun delicios.
Spală bine prunele și șterge-le pentru a nu rămâne niciun strop de apă pe ele. Apoi secționează-le și îndepărtează sâmburii. Nu este necesar să tai prunele în bucăți foarte mici, deoarece acestea se vor descompune în timpul fierberii.
Cum prepari magiun de prune
Pune prunele într-un vas mare, de preferat un tuci, pentru o fierbere uniformă. Începe să le fierbi la foc mediu, amestecând constant pentru a preveni lipirea.