Oamenii de știință au găsit dovezi că Venus a avut cândva râuri, lacuri și mări precum Pământul. Concentrațiile ambelor variante de apă, HDO și H₂O, cresc treptat odată cu altitudinea de la 70 la 110 km, iar raportul HDO/H₂O crește exponențial în acest interval, atingând niveluri de 1.500 de ori mai mari decât raportul din oceanele de pe Pământ. Acest lucru se poate datora existenței aerosolilor de acid sulfuric hidratat care pătrund în atmosfera lui Venus, chiar deasupra norilor, unde temperatura scade sub punctul de rouă al apei sulfurice și produce aerosoli bogați în deuteriu.
Aceste particule se ridică la altitudini mari, unde temperatura crescută le face să se evapore, eliberând semnificativ mai mult HDO decât H₂O. Apoi aburul se mișcă în jos, repornind ciclul. Deși comportamentul apei pe Venus este complet diferit de cel de pe Pământ, ceea ce se întâmplă în atmosfera lui Venus confirmă că există încă multă apă pe planetă.
Conform modelelor dovedite, atunci când rotația lui Venus nu era prea lentă și nu era afectată de dramaticul efect de seră, apa de pe această planetă putea exista cu o proporție mare de H₂O, ca pe Pământ, și să fie situată pe sol, sub formă de râuri. , lacuri, mari,…
În timp ce unele studii au demonstrat că Marte a avut cândva râuri, lacuri și oceane precum Pământul înainte de a deveni un pustiu steril, noi cercetări sugerează că există o altă planetă care a experimentat același lucru: Venus. O planetă a cărei temperatură atinge în prezent 460 de grade Celsius, presiunea atmosferică de 100 de ori mai mare decât cea a Pământului și o mare de nori plină de acid sulfuric (H 2 SO 4 ). O echipă de cercetare condusă de dr. Hiroki Karyu de la Universitatea Tohoku (Japonia) a descoperit o anomalie în raportul a două variante de molecule de apă: HDO și H₂O. HDO este o moleculă de apă în care atomul de hidrogen obișnuit este înlocuit cu un izotop de deuteriu (D), cunoscut și sub denumirea de „apă semi-grea”.
Aceste anomalii au fost descoperite datorită datelor provenite de la sonda SOIR de pe sonda spațială Venus Express Agenției Spațiale Europene (ESA). Dovezile sugerează că Venus și Pământul aveau inițial același raport HDO/H₂O. Cu toate acestea, raportul observat în atmosfera venusiană sub 70 km este de 120 de ori mai mare decât pe Pământ, indicând o creștere semnificativă a conținutului de deuteriu în timp.
Această creștere are loc în primul rând deoarece radiația solară descompune izotopii apei din atmosfera superioară, producând atomi de hidrogen și deuteriu. Deoarece atomii de hidrogen au o masă mai mică, ei scapă în spațiu mai ușor, rezultând o creștere treptată a raportului HDO/H₂O.