Cum să plantezi ceapa înainte de iarnă și să obții o recoltă mare: un agronom a spus despre principalele trucuri

În primul rând, expertul a avertizat că sezonul pentru plantarea culturilor bulboase depinde de vreme. Este mai bine să te uiți la prognoză cu 2-3 săptămâni înainte pentru a afla când temperatura aerului pe timp de noapte va începe să scadă la niveluri sub zero. Puteți planta ceapa cu 10-14 zile înainte de vremea rece – această perioadă va fi suficientă pentru ca ei să prindă rădăcini.

În plus, este important să alegeți un loc care să nu fie inundat primăvara și să pregătiți terenul. Agronomul a sfătuit să se respecte rotația culturilor și să nu se planteze ceapă în același pat mai mult de o dată la trei ani. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci înainte de însămânțare este mai bine să plantați gunoi de grajd și să aplicați îngrășământ.

Cele mai accesibile îngrășăminte verzi sunt muștarul alb și ovăzul. „L-am semănat, l-am udat de mai multe ori, iar când s-a format o masă verde, am arat-o în sol”, a explicat Shadrina.

În ceea ce privește îngrășămintele, se recomandă adăugarea de fosfor și potasiu în sol. După plantarea cepei, dar deja pe pământ înghețat, puteți împrăștia nitrat de amoniu. Când săpați cu gunoi de grajd verde, puteți utiliza îngrășământ cu fosfor-potasiu, deoarece are un efect bun asupra rezistenței la iarnă, a sistemului radicular și a maturării bulbilor.

În plus, pentru plantarea înainte de iarnă a cepei în pământ la săpat, puteți adăuga 5-6 kg de humus, 20 g de superfosfat și 10 g de sulfat de potasiu (pe 1 mp). Înainte de plantare, solul poate fi stropit cu cenușă.